onsdag 4 mars 2009

Rykten och nyheter!

Tänkte bara hoppa in lite snabbt med några smånotiser.

Kan ta en av de stora nyheterna först, vilket egentligen inte är någon nyhet än utan mer ett rykte. Avenue Q stänger på West End den 28e mars i år, då den stänger öppnar Calender Girls på the Noël Coward Theatre. Men nu ryktas det att Avenue Q kan komma att öppnas på the Geilgud Theatre i juni! Det sägs att den ska öppna igen då biljettförsäljningen ökat sedan de gick ut med att showen skulle stänga. Det pratas även om ifall Cameron Mackintosh skulle ha planerat detta från början för att få mer personer att gå och se den (We Will Rock You i London är kända för att ha sagt att de ska stänga, vad jag vet, minst 4 gånger men sedan ändrat sig då man börjat sälja mer biljetter igen). Jag har hört detta rykte från flera olika håll, även från en som hade en "fairly reliable source", vilket får mig att tro att detta faktiskt kan vara sant. Jag hoppas verkligen att det är sant, men vi får helt enkelt vänta och se vad som händer.


Jag, som stort Jersey Boys fan, har suttit fastklistrad vi deras hemsida i väntan på nyheter (kan påpeka att jag ännu inte fått några). Det finns inget officiellt ännu, men enligt stage door rykten så kommer 8 personer att sluta vid nästa Cast Change, men de fyra huvudrollsinehavarna (Ryan Molloy, Stephen Ashfield, Glenn Carter och Philip Bulcock, + Scott Monello som Frankie Valli alternate) kommer att förlänga sina kontrakt. Enligt Scott Monellos hemsida (http://www.scottmonello.com/) så har han skrivit på kontrakt för ett helt nytt år med Jersey Boys, och man kan genom Stephen Ashfields (http://www.stephenashfield.co.uk/) och Ryan Molloys (http://ryanmolloy.com/) hemsidor läsa mellan raderna att de båda kommer att stanna, vilket får det att verka som om ryktena är sanna. Ryan kanske bara stannar ett halvår dock, men som sagt, inget säkert ännu.

Men det var inte allt gällande Jersey Boys. De har nyligen vunnit flera stora priser och är nu nominerad till det största; the Laurence Olivier awards i hela 5 kategorier. Så det går helt klart bra för showen vilket gör det mindre troligt att de kommer att stänga. Men nu är det så att Cameron Mackintosh's nästa stora projekt är en revival av musikalen Barnum och denna kommer att öppna på The Prince Edward Theatre (vilket råkar vara den teater där Jersey Boys går) år 2010. Vad som kommer hända med Jersey Boys är osäkert, men det kan bli så att den byter teater.
Kan även passa på att gratta Jersey Boys som firar 1 år på West End den 18 mars!


Cameron Mackintosh har blivit trött på skrikande barn och nu kommer låten Temper, Temper att tas ut ur Mary Poppins. Stiles och Drewe har skrivit en ny låt som ska ersätta den (scenen kommer fortfarande vara kvar men med ny låt) och den första föreställningen som kommer att prova den nya låten kommer att bli i Chicago. Fungerar den så kommer den att sättas in i alla övriga produktioner. Temper, Temper (Om du tappar ditt humör på svenska) var en utav mina favoritscener när jag såg Poppins i Göteborg och är, enligt mig, en av de starkaste låtarna på London Cast Recordingen. Jag såg den tidigare i februari för tredje gången med min lillebror som är 10, han hade inga problem med den. Jag tror till och med att jag blev räddare äv vad han blev av den låten. Men han kanske helt enkelt är tuff. Hur som helst, mycket synd att de tar bort den om ni frågar mig. Detta kommer inte att påverka GöteborgsOperans version då den stänger nu i mars.


På the Adelphi Theatre så har Gareth Gates har tagit över rollen som Joseph i Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat efter att Lee Mead (som vann rollen i realityshowen Any Dream Will Do på BBC) slutat i januari. Från vad jag har hört så ska han vara riktigt bra i vad som är hans första roll på West End.


Spring Awakening (som stängde på Broadway tidigare i år) öppnade off-West End på the Lyric Hammersmith Theatre i februari ska nu i slutet av mars öppna på the Novello Theatre i West End. Jag, som svensk, störde mig lite på att de annonserade Lyric Hammersmith produktionen som "the first in Europe" då den öppnade i Karlstad i oktober förra året. För er som inte känner till Spring Awakening så är det en väldigt kontroversiell musikal om 9 tonåringars liv. Jag har inte sett musikalen så jag kan inte ge er mycket mer än så. Men från vad jag har hört så har den fått väldigt delade åsikter, men i tidningar har de fått mycket bra recensioner (då menar jag London versionen, men det gäller även den svenska versionen).

Malmö Operan går ut på turné med Spring Awakening nu i vår. För mer information om turnén och vilka städer den kommer till se deras hemsida; http://www.malmoopera.se/d/1/springawakening


I Sverige finns det en del värt att se i musikalväg. För er som gillar filmerna så går just nu High School MusicalGöta Lejon i Stockholm. På Göta Lejon har även Buddy - the Buddy Holly Musical (vars engelska titel förövrigt är Buddy - the Buddy Holly Story, ja, jag märker ord) haft sin permiär den 12 februari med Brolle i huvudrollen. Jag hade glädjen att se en del av denna musikal under West End Live förra året, och skulle jag haft pengarna så skulle jag stuckit direkt till Stockholm för att se den! Det går fortfarande bra för My Fair Lady med Tommy Körberg och Helen Sjöholm i huvudrollerna som spelas på Oscarsteatern i Stockholm.

Jesus Christ Superstar går just nu i Malmö med Ola Salo som Jesus, men den stänger nu på lördag (den 8e mars). Mary Poppins stänger i Göteborg den 14e mars. GöteborgsOperans nästa projekt kommer att vara en produktion av Guys and Dolls som kommer att öppna i oktober i år.


Vad jag har framför mig i musikalväg är Sound of Musicals, en föreställning från Riksteatern som turnérar i Sverige just nu, vilken jag hade lyckan att vinna biljetter till! Senare i april ska jag på Sverigepremiären av Batboy i Göteborg (http://www.batboy.se/) vilket jag verkligen ser fram emot! I slutet av april/början av maj ligger en resa till London där jag ska försöka ta mig till några musikaler. Så tickar mitt musikalår vidare.

5 kommentarer:

 1. åh jag hoppas verkligen att avenue q öppnas i juni, ska ju förhoppningsvis till london då nån gång och jag har velat se den sjukt länge ;P

  SvaraRadera
 2. Har inte haft internet på en vecka, men tänkte säga det om Guys and Dolls.

  Har du hört att de ska sätta up "The last five years" också? Har ett urklipp om vad operan kommer att syssla med i framtiden, du kan få det om du vill.

  Och dom ska bygga ett millenium Eye vid operan :D

  SvaraRadera
 3. Jag hörde att de skulle göra the Last 5 Years i.. jag minns inte vilken stad, men någonstans-i-Sverige-inte-i-Västra-Götaland.. xD

  Men vad kul! Det måste vi gå på! :D

  ETT MILLENIUM EYE I GÖTEBORG?!

  SvaraRadera
 4. Ang. Mary Poppins.
  Vaddå "trött på skrikande barn". Låten Temper Temper, kan man bli rädd av en musiklåt!?

  SvaraRadera
 5. Mary Poppins är generellt en väldigt lättsam och trevlig musikal för hela familjen.

  Låten "Temper Temper" kommer in sent i andra akten då pappan har haft en dålig dag (han han blivit hemskickad från jobbet, tillfälligt avstängd utan lön), han låter detta gå ut över barnen då de börjar retas med honom (genom att gömma hans portfölj) och de blir skickade till barnkammaren. Detta är samma dag som Mary Poppins åker iväg på kvällen för att ha hennes lediga dag i veckan och barnen lämnas ensamma.

  Tidigare i musikalen har Mary varnat barnen att om de inte behandlar leksakerna med respekt så kanske inte de längre vill leka med barnen.

  Denna kväll börjar Michael och Jane (barnen i Mary Poppins) att bråka med varandra om en av deras leksaker, dockan Valentine. De drar dockan i varsin arm emellan sig tills den plötsligt kastas bort. Då hörs en hög, skrämmande röst tala till dem och ut från deras dockhus kommer Valentine, som docka men i människostorlek. Han förklarar fölr dem att "children who lose their temper, will lose everything in the end".

  Scenen är väldigt mörk, med många skuggor. Musiken är hög och mäktig. Ut kommer flera andra leksaker i full storlek. Barnen försöker att fly ifrån dem men lyckas inte. De tvingas möta en domstol som hålls av leksakerna och de döms som skyldiga. I slutet av scenen kommer (Mary Poppins in och ställer allt till rätta)

  Det är en väldigt mäktig scen och är du 7 år och sitter och ser detta på en teater så kan jag lätt förstå att man blir rädd. Men som jag sagt, jag tycker att det är mycket tråkigt att de tar bort denna låten.


  Sedan så finns det flera skräckmusikaler som är skrivna för att vara läskiga och göra publiken rädd. sedan är det alltid en helt annan känsla att sitta och se något på en teater än att se en läskig film på bio. På bio är du alltid räddad av bioduken, ingenting kan hända, skådespelarna är fast på duken. Men på teater är allting live..

  SvaraRadera