torsdag 26 mars 2009

Producers, Recordings och Cast Changes

Jag har flera blogginlägg (och recensioner) jag jobbar på, men får aldrig riktigt tid att skriva klart något utav dem, än iallafall. Men jag kände att det började bli lite för länge sedan jag uppdaterade senast, så jag tänkte skriva ett snabbt inlägg om vad som hänt på senaste tid.

Efter att jag och en vän varit på Valhalla i Göteborg bestämde vi oss för att ta oss något att äta på stan. Det var fint väder så vi bestämde oss för att, istället för att ta spårvagn, gå. Vi tog oss upp mot Avenyn och förbi Stadsteatern, där I Väntan På Godot för tillfället går, förbi Stadsbiblioteket och förbi Lorensbergsteatern där något fångade min blick som fick mig att stanna i mitten av gågatan. Jag såg en poster som jag sett varje dag i flera månader nu hängandes på olika stationer runt om i Sverige. En poster om en musikal jag längtat efter att få se enda sedan jag först hörde talas om det. En musikal som gick i Stockholm och som jag (med en uppkommande London resa i april) visste att jag inte skulle ha råd med att åka upp och se; Mel Brooks' The Producers!

Denna poster hängde nu på Avenyn utanför Lorensbergsteatern i Göteborg. Under postern läste jag två datum; 19 mars och 24 september; Biljettsläpp och Premiär. Jag sprang ikapp min vän som knappt hade märkt att jag hade stannat och med entusiasm berättade jag allt om giriga producenter, blonda svenskar och sjungande och dansande nazister när vi gick nerför Avenyn mot Kungsportsplatsen. Jag kan inte vänta på att få se den i höst!


West End productionen av Oliver! som jag såg i London i januari (blogginlägg om detta kommer) har släppt en Live Cast Recording. Den är, som man kanske hör, inspelad live på Theatre Royal Drury Lane med publik. Den är inspelad från 3 föreställningar i slutet av december/början av januari som man sedan klippt ihop. Jag rekomenderar alla att lyssna på denna, och för er som har Spotify så finns den att lyssna på gratis; allt ni behöver göra är att söka på "Oliver 2009". Några höjdpunkter att höra på Recordingen är Rowan Atkinson (som Fagin) sjunga You've Got To Pick A Pocket Or Two och Reviewing the Situation; Jodie Prenger (som Nancy) sjunga As Long As He Needs Me; Burn Gorman (som Bill Sykes) sjunga My Name; och de stora emsamblenumren Food Glorious Food och Consider Yourself. För att komma till saken så är alla låtar helt enkelt värda att lyssna på!

Shrek the Musical, som öppnade på Broadway i december förra året, har släppt sin Original Cast Recording. Jag har väntat på den här musikalen sedan jag först hörde talas om den för ungefär ett år sedan. Jag är ett stort fan av filmerna och dess utom har den en mycket imponerande cast och crew. Nu har lyssnat igenom recordingen, jag har sett flera klipp på YouTube, jag har lyssnat på en interview med en person som har sett den och jag har hört och läst mycket om den. Jag måste säga att recordingen är lite utav en besvikelse. Den har en del smarta och roliga texter men jag tyckte inte att låtarna stod ut på något sätt. Musiken är väldigt Broadway och inga av låtarna är särskillt minnesvärda. Jag gillade låtarna när jag hörde dem men när jag stängt ner musikspelaren kunde jag inte nynna en enda melodi, och jag kan inte se ett klart tema i musiken. Trots detta vill jag så gärna impulsflyga till New York och se den! Set designen är otrolig, kostymerna är imponerande, och den är riktigt rolig! De gör flera parodier av andra musikaler i Shrek; I slutet av Lord Farquaards musikalnummer What's up, Duloc gör de en jätterolig parodi av Wicked (detta är ej med på recordingen) där han står uppe i sitt slott och sjunger: "And no one's gonna bring, me down!" Shrek har även blande de roligaste reklamskyltar jag någonsin sett. Ta och prova din musikalkunskap genom att se om du fattar skämten!


Det är Cast Change tider på West End.

La Cage Aux Folles, som vann stort på the Olivier Awards i år, spelas på the Playhouse Theatre i London. La Cage är en väldigt camp musikal om cabaret klubb ägaren George (spelad av Steven Pacey) och hans ledande drag artist och älskare Albin (spelad av tvpersonligheten och programledaren Graham Norton) vars tillvaro förändras då Georges son från ett tidigare äktenskap berättar att han har förlovat sig med en dotter till en konservativ höger politiker. När denna politiker ska komma över för att träffa sonens familj bestämmer sig George och Albin för att de ska försöka dölja sin livsstil.
Musikalen öppnade på West End i oktober förra året och har fått otroligt bra recensioner och vunnit flera stora pris. Den 4 maj kommer dock de två huvudrollsinehavarna att lämna över sina roller till två mycket respektabla skådespelare; Roger Allam som kommer ta över rollen som Albin och australiensaren Philip Quast som kommer att ta över rollen som George.

Den mycket omtalade och älskade musikalen Wicked (kommer blogginlägg om denna också) kommer att ha en Cast Change den 11 maj. Den mycket populära Kerry Ellis kommer att lämna över rollen som Elphaba till Alexia Khadime. Alexia har redan spelat rollen som Elphaba i ett halvår förra året då Kerry Ellis var på andra sidan Atlanten och gjorde rollen som Elphaba på Broadway. Sam Kelly och Natalie Alderson kommer att ta över rollerna som Trollkarlen och Nessarose. Endamblemedlemmarna Alex Jessop och David Stoller kommer att ta över rollerna som Boq och Doctor Dillamond. Dianne Pilkington (Glinda), Oliver Tompsett (Fiyero) och Harriet Thorpe har tillsamans med de övriga skådespelarna förlängt sina kontrakt. Wicked spelas på the Apollo Victoria och bokar nu till 3e april, 2010.


Nu ska jag ta och gå och lägga mig för att jag har en full helg framför mig: en sak jag har på schemat är imorgon då jag åker upp till Örebro för att äntligen få se Sound of Musicals, vilket jag ser mycket fram emot!

Kan väl som sista notis tipsa om att det inte bara är Oliver! Recordingen som ligger uppe på Spotify. Många bra musikaler och konserter ligger uppe för oss att lyssna på. Ta och sök på din favoritmusikal och se om den kommer upp!

1 kommentar:

  1. Urgh. Hade två biljetter både till matinen och kvällen till Kerry Ellis sista Wicked men va tvungen att sälja biljetterna för jag ska på bröllop i Göteborg. Kanske lika bra då det antagligen kommer att vara en massa skrikande 'fan-girls' som ändå förstör showen som de gjorde förra året ;-)

    SvaraRadera