onsdag 13 maj 2009

Det blev en kort vår för Spring Awakening


Spring Awakening, trotts alla bra recenssioner och 5-stjärnor man ser på alla posters, kommer att stänga på West End den 30 maj. Det var i januari som showen först kom till London Off-West End på the Lyric Hammersmith. Ungefär vid samma tid stängde showen på Broadway efter två mycket lyckade år. För de som hade hört om showen från Broadway var det här en vädligt efterlängtad musikal. Diskuterade det här med en vän till mig och vi kom fram till att anledningen till att den inte höll längre måste vara så att producenterna inte vågade satsa mer. Spring Awakening fick aldrig tid att stadga sig i London och marknadsföringen för den var inget vidare, vilket ledde till att showen knappt fick en chans i London. Sedan tycks inte publiken i London ha tagit den till sig på samma sätt man gjorde på Broadway där den blev ett mindre fenomen.

En annan sak som är tråkigt nu när Spring Awakening stänger är att det visar hur dåligt det går för de mindre showerna, speciellt nu under den ekonomiska krisen. I kris har det visat sig att de som går på teater väljer de stora showerna - Phantom, Lion King, Hairspray osv - shower man kan storyn och musiken till. Man vågar inte lägga ut pengar på en show man inte är helt säker på att man kommer att tycka om.

Mitt emot the Novello Theatre där Spring Awakening nu gör sina sista föreställningar, på the Dutchess Theatre har Notes From New York satt upp två shower The Last Five Years (som gick den 6e till 10e maj) och Tick...Tick...BOOM (som går nu från den 13e till 17 maj), även dessa mindre teaterproduktioner. Har en vän som är med och producerar båda showerna och från vad jag har hört och läst (om the Last Five Years) gick produktionen jättebra. Vet inte hur informativt det här var för er, men jag är glad för deras skull. :)

En show, som nyligen öppnade på the Palace Theatre i London, som det dock bara går bättre och bättre för är Pricilla the Queen of the Desert som nu har förlängt sin bokning.

Läste i Metro för några dagar sedan att Måns Zelmerlöw har fått en roll i Chicago på West End. Vem visste att han kunde sjunga? hehe, skämt åsido, lycka till för honom. Han fick ju rollen genom att göra auditions för den så det är ju knappast så att han fick rollen eftersom att han är känd från Idol i Sverige. Alltid kul med lite svenskar på West End också.

Förhandlingar pågår mellan Björn Ulveaus och produktionsbolag om att få Kristina från Duvemåla till New York. Björn förnekar inte heller att Helen Sjöholm är uppe för rollen som Kristina. På internet pratas det om ifall hon inte är för gamal för att göra rollen. De som inte håller med säger att eftersom att hon har talangen så spelar hennes ålder eller utseende roll. Jag håller inte med. Jag håller med om att Helen Sjöholm är en väldigt duktig skådespelerska, visst. Men jag tror att det finns mycket talang inom musikalteater runtom i Sverige och jag tycker att det är dags för en ny generation att ta över scenen.

HTB-festivalen startade idag i Göteborg. I teaterväg fanns det två mindre produktioner på Göteborgs Stadsteater, men vad jag blev lite intresserad av sker på GöteborgsOperan på lördag. De har valt att kalla det "Musicals goes gay" (som om det vore något nytt) och kommer enligt programmet att vara: "Ett musikalprogram med homosexuella kompositörer med artister från GöteborgsOperans Mary Poppins ensamble." Detta tar plats i foaljén nu på lördag, den 16e, mellan kl 12:30 och 13:30, fri entré. Klicka här för att läsa mer om HBT-Festivalen i Göteborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar